Göz Kapağı Ameliyatı ile Yaşına Hükmet!

Göz kapağı ameliyatı; üst ve alt göz kapaklarının gevşemesi ve sarkması sonucu meydana gelen deformasyon sebebi ile fazla doku ve kasın alınması ve göz çevresinin gerdirilmesine yönelik plastik cerrahi uzmanlarının yaptığı bir işlemdir. Genellikle yaşın ilerlemesi ve buna bağlı olarak yer çekiminin de etkisi ile meydana gelse de genetik faktörler de etkilidir. Çevresel faktörler de göz kapaklarında sarkmanın, gevşemenin, kırışıklığın artmasına neden olur. Hava kirliliği, güneş ışınları, düzensiz uyku, alkol ve sigara kullanımı da cildin yaşlanmasını çabuklaştırır.

Göz Kapağının Yaşlandığını Nasıl Anlarız?

Cilt esnek bir yapıya sahiptir. Özellikle yaş aldıkça ek olarak genetik ve çevresel faktörler ile de esnekliğini kaybeder. Bu gevşeme ilk olarak göz kapaklarında kendini belli eder. Göz kapaklarında meydana gelen değişiklikler kişide donuk, yorgun bir ifade ve olduğundan yaşlı görünüme sebep olur. Göz kapaklarının altında ve üstünde görülen yaşlanma belirtileri ise şunlardır;

  • Üst göz kapağı düşüklüğü
  • Göz altlarında renk değişimi ve torbalanma
  • Göz kapağında sarkma ve kırışıklık
  • Göz çevresinde kaz ayağı çizgileri
  • Yüz ifadesinin yorgun olması

Üst göz kapağında ortaya çıkan deri gevşemesi ve sarkması göz kapağı düşüklüğüne sebep olur. Göz kapağı düşmesi bazen görmeyi engelleyecek boyuta gelir. Böyle durumlarda sadece estetik kaygılarla değil, işlevsel olarak da göz çevresi ameliyatı gerekli olur. İşlevsel ya da göz kapağı estetiğine yönelik olarak göz çevresi ameliyatı olmak isteyenler ihtiyaçlarına göre alt, üst göz kapağı ameliyatı olabilecekleri gibi ayrı ayrı da alt ve üst göz kapağı ameliyatı olabilirler. Göz kapağı ameliyatları genellikle orta yüz ameliyatı, kaş kaldırma ve alın kaldırma ameliyatları ile birlikte tercih edilir.

Göz Kapağı Ameliyatı Genellikle Hangi Yaş Aralığında Yapılır?

Göz kapağı ameliyatı en çok 35 yaş sonrası kişiler tarafından yaptırılmaktadır. Çünkü yaşlanma belirtileri genellikle bu yaşlarda görülür. Ancak estetik kaygının dışında medikal sebeplerle daha erken yaşlarda da yapılabiliyor. Göz kapağı ameliyatı sonrası kişiler canlı ve dingin bir görünüme kavuşurlar.

Göz Kapağı Ameliyatı Öncesi Nelere dikkat Etmek Gerekir?

Göz kapağı ameliyatı sırasında kanama riskini en aza indirmek için aspirin ve antibiyotik türü ilaçları ameliyattan en az 15 gün öncesinden itibaren kullanmamak gerekiyor. Sigara ve diğer tütün ürünlerinin de 15 gün öncesinden kullanımı bırakılmalıdır. Tedavi edici diye bilinen bitkisel içerikli ürünler de bilinmedik bir komplikasyona sebep olabilir, bu sebeple kullanılmamalı.

Üst Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Üst göz kapağı ameliyatı; o bölgede kas ve deri dokusunun kesilerek çıkarılmasıdır. Ameliyat izinin görünür olmaması için göz kapağının katlandığı yerden kesilerek fazlalık çıkarılıyor. Kaş kaldırma ve alın germe işlemi ile birlikte yapıldığında kozmetik anlamda daha iyi sonuçlar veriyor.

Alt Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Elmacık kemikleri üzerindeki yağ dokuları yaşlandıkça yer çekimine maruz kalır ve aşağıya doğru iner. Bu da alt göz kapağında çökme ile birlikte ağız çevresindeki gülme çizgilerinin derinleşmesine sebep olur. Yağ dokularının yerine asılmasından sonra alt göz kapağına başka bir işlem yapılmasına gerek kalmayabilir. Bu operasyondan sonra alt göz kapağı hekim ve kişi tarafından tekrar değerlendirilir. Sarkma ve torbalanma var mı bakılır, eğer varsa alt göz kapağı ameliyatı yapılır. Ameliyat kirpiklerin hemen altına kesi atıldıktan sonra cilt kaldırılır ve burada bulunan yağ dokuları göz altı çukuruna yerleştirilir, fazla kas ve deri kesilerek çıkartılır. Göz altı ameliyatı iyileşme süreci sonunda hala göz altında çöküklük var ise göz altı yağ enjeksiyonu uygulaması düşünülebilir.

Göz kapağı ameliyatı yüz güldürücü sonuç vermekte kişinin hem sosyal yaşantısına hem ruhsal yaşantısına pozitif katkı sağlamaktadır. Çünkü gençlik bakışlarda gizlidir! Siz de yaşınıza hükmetmek istiyorsanız, estetik alanında uzman hekim Alpaslan Topçu ile iletişime geçebilirsiniz.