Birçok faktöre bağlı olmakla birlikte; yaşın artmasına bağlı oluşan kırışıklıklar, kıvrımlarda ve kontür hatlarında oluşan çökme ve belirginleşmeleri hafifletmek ve dudak volümünü arttırmak amacıyla dolgu malzemeleri kullanılır.
İdeal dermal dolgu malzemesi; çok pahalı olmamalı, kanserojen olmamalı, vücuda uyumlu olmalı, alerjik reaksiyona yol açmamalı ve uzun ömürlü olmalıdır.
Dolgu malzemeleri kalıcı ve geçici olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılır. Kalıcı dolgu malzemeleri ise kendi arasında; vücudumuzdan elde edilen (otojen), başka canlılardan elde edilen( biyolojik) ve sentetik olarak üçe ayrılır. En sık kullanılan ürünler ortalama 4-6 ile 9-12 ay arası kalan geçici dolgu malzemeleridir. Vücutta bulunan yapısal maddelerden ya da bu yapısal maddelerin yerine konabilecek kimyasal maddelerden oluşan geçici dolguların, alerji potansiyelinin daha düşük olması ve uygulama sonrası oluşan istenmeyen etkilerin dolgunun kalıcılık süresi ile sınırlı olması tercih nedenidir. Geçici dolgu materyalleri içinde yer alan hyaluronik asit tüm canlıların derisinin dermis tabakasında yer alan bir maddedir. Deri dışında göz, eklem ve kas dokusunda da bulunur. Su tutma özelliği sayesinde cilt elastikiyetinin sağlanmasında rol alır. Doldurulacak olan bölgeye göre farklı molekül ağırlığındaki hyaluronik asit maddesi seçilir.
Yüzde volüm kaybı olan ve/veya derin mimik çizgileri olan her alana hyaluronik asit dolgular uygulanabilir. Dolgu tipleri uygulanacak seviyeye göre çeşitlilik gösterir. Cilt içine veya cilt altına uygulanacak dolgular aynı ürün olmaz. Burada dolgunun hyaluronik asit konsantrasyonu ve içerdiği çapraz bağ yoğunluğuna göre uygulama yapacağamız seviyeyi belirleriz. Mesela gözaltına yapacağımız dolgu ile yanak bölgesine yapacağımız dolgu aynı olmamalıdır.
Göz kapakları derisi çok ince olduğu için ve ayrıca izler kırışıklara saklandığı için bu operasyon izleri ancak çok yakından fark edilebilir. Dikişler 5-6. gün alınır. Eriyen dikişler kullanılırsa alınmasına gerek yoktur. Operasyon sonrası gözler kapatılmaz, kapaktaki operasyon hatlarına sadece küçük deri bandları konur, göz kapaklarına soğuk ped uygulanır.
Yüzde ve Vücutta En sık Dermal Dolgu Uygulaması Yaptığımız Alanlar:
• Şakak
• Alın
• Yanak
• Nazolabial Bölge
• Çene
• Dudak üzeri, göz kenarı, boyun bölgelerindeki ince kırışıklıklar
• El Sırtı
• Gluteal Bölge
• Genital Bölge
Hyaluronik asitle yapılan estetik dolgu işlemlerinde oluşabilecek yan etkiler; enjeksiyon yerinde ağrı, kanama, şişlik, nodül ve renk değişikliğidir. Nadiren geç dönemde granülom ve apse oluşumu görülebilir. Dolgu uygulamaları sırasında dikkat edilecek en önemli husus, kullanılan ürünün steril ve uygun şartlarda muhafaza edilmesi ve kişiye özel uygulanmasıdır. Sağlık alanı dışında kullanılan hiçbir malzeme, dolgu malzemesi olarak kullanılmamalıdır.