LAZER LIPOSUCTION (YAĞ ALDIRMA)

Lazer Liposuction (Yağ Aldırma)

Liposuction (Liposakşın) Nedir?

Liposuction, bölgesel olarak birikmiş yağların kanül denilen tüplerle, negatif basınç yardımı ile alınması işlemidir. Yapılan spora ve diyete rağmen giderilemeyen bölgesel fazlalıkların emilerek vücuttan atılması sağlanır. 

Operasyon 4 ana yöntemle yapılır;

  1. Klasik Liposuction 
  2. Lazer Liposuction
  3. Ultrason Liposuction (VASER)
  4. Radyofrekans Liposuction

Lazer liposuction’ın klasik liposuction’dan farkı bölgede tespit edilen yağların önce lazer ile parçalandıktan sonra alınmasıdır. Vaser liposuction’da ise ultrasonik ses dalgaları kullanılarak bu yağlar parçalanır ve daha sonra vücuttan uzaklaştırılır. Yağlar sıvı hale geldikten sonra alındığı için klasik liposuction yönteminde görülebilecek dalgalanmalarla karşılaşılmamaktadır. Vaser liposuction yönteminde kullanılan ses dalgaları ile sadece yağlar hedef alındığından çevresindeki önemli dokulara zarar verme olasılığı azalmakta ve operasyon sonrası görülebilecek ağrı, morarma ve şişkinlik en az seviye indirilmektedir. Radyofrekans liposuction’da bu işlemler radyo frekans dalgalarının yağları eritmesi ile yapılmaktadır. Diğer yöntemlerden farkı sadece yağ aldırma operasyonu değil aynı zamanda cildin sıkılaşmasına da yardımcı olmasıdır.

Lazer Lipoliz nedir? Lazer Lipoliz ve Lazer Liposuction arasındaki fark nedir?

Lazer lipoliz fazlalıkların olduğu bölgeye lazer ışınlarının gönderilmesiyle gerçekleşen bir yağ parçalama işlemidir. Lazer liposuction’da yağlar parçalanarak vücuttan alınırken, lazer lipoliz’de bölgedeki yağlar sadece parçalanır ve vücut tarafından emilmek üzere bırakılır.

Lazer lipoliz;

1- Yağ parçalama yöntemidir. Yağlar lazer ile parçalanır ama dışarı alınmaz. Yağların vücudunuzdan zamanla atılması beklenir.

2- Genellikle küçük yağ birikimlerinde uygulanabilen yöntemdir. (çene altı, kol içi)

3- Yağ miktarı az olduğu için cildin toparlanması daha hızlı olur ve operasyon sonrası iyileşme süresi kısadır.

Lazer liposuction;

1- Yağ parçalama ve yağ alma işlemlerinin her ikisinin de yapıldığı yöntemdir. Yağlar lazer ile parçalanarak aspiratör yardımıyla vücuttan alınır ve hedeflenen şekil operasyon sırasında görülür.

2- Daha fazla yağın olduğu bölgelerde tercih edilebilir. (Özellikle göbek, basen, bacak gibi)

3- Yağ miktarı daha fazla olduğu için operasyon sonrasında iyileşme süresi lazer lipolize göre daha uzundur.

Liposuction için uygun hastalar kimlerdir?

Bu operasyon için en uygun hastalar, boy/kilo oranı ideale yakın ve bölgesel fazlalığı olan hastalardır. Hamilelik, genetik yatkınlık ya da beslenme düzeninden kaynaklı vücutta bazı bölgeler diğerlerine oranla daha fazla yağlanabilir. Bu tip fazlalıklara sahip hastalar liposuction için en uygun adaylardır. Yine de uygun hasta olup olmadığınızı plastik cerrahınızla yaptığınız görüşme sonrasında doktorunuzla beraber karar vermelisiniz.

Lazer Liposuction operasyonu ile kaç kilo zayıflanabilir, hangi bölgeler uygulanabilir?

Hiçbir liposuction operasyonu zayıflama amaçlı yapılamaz. Liposuction bir vücut kontür düzeltme operasyonudur. Operasyon sonrasında hedef zayıflama değil incelmedir. Bölgesel yağlanma olan her bölgede yapılabilir. Genellikle tercih edilen alanlar;

1- Basen

2- Karın

3- Bel

4- Kollar

5- İç bacak

6- Jinekomasti tedavisi (erkeklerde meme büyümesi)

Liposuction operasyonu hangi tip anestezi yöntemi ile yapılabilir?

Öncelikle liposuction (liposakşın) sadece ve sadece tam donanımlı hastanede yapılmalıdır. Bu tercih hastanın sağlığı açısından çok önemlidir. Yapılacak alan ve alınacak yağ miktarına göre genel, lokal ya da lokal+sedasyon anestezisi altında yapılabilir. Şayet tek bir alan ve az bir miktar liposuction yapılacaksa sadece lokal anestezi yeterlidir. Çok alan ve fazla miktarlı liposuctionlarda hastanın sağlığı açısından genel anestezi daha uygun olur. Anestezi tipine doktorunuz ve operasyonu olacağınız hastanedeki anestezi uzmanıyla beraber karar vermelisiniz.

Lazer Liposuction operasyonu sonrası sosyal hayata ve iş hayatına dönüş ne zamandır, iyileşme süreci nasıldır?

Genelde operasyon sonrası sosyal hayata ve iş hayatına dönüş süresi 3-5 günü bulabilir. Morluk, şişlik, ağrı ilk hafta fazla olup sonrasında hızla azalır. Lazer Yardımlı Liposuction’da korse kullanımı 15 gün iken, diğer liposuction yöntemlerinde korse kullanım süresi 1 ayı geçebilir. 1 ayın sonunda şekil %70 oranında oturur, vücut şeklinizin tam oturması ise 6 ayı bulabilir. Bu süre bütün ameliyatlarda aynıdır.

Lazer Liposuction sonrasında vücutta dalgalanma ve sarkmanın olmaması için ne yapılmalıdır?

Liposuction operasyonu sonrasında en korkulan şey operasyon alanlarında dalgalanma ve sarkma gibi şekil bozukluğudur. Bütün liposuction yöntemleri içinde cildin kalitesini arttıran ve cildi sıkılaştıran tek yöntemin lazer liposuction olduğu kanıtlanmıştır.

Liposuction sonrasında yağ hücreleri başka alanlara yürür mü?

Vücudumuzdaki yağ hücre sayısı sabittir. Kilo alındığında ise yağ hücresi genişler. Liposuction yapılan alanda yağ hücre sayısı azalır. Şayet hasta liposuctiondan sonra fazla kilo alırsa, operasyon yapılan alanda daha az yağ hücresi kaldığı için diğer alanlar daha şiş görülür. Bu da şekil bozukluğuna yol açar. Bu yüzden hastalar yaşam tarzlarına dikkat etmeli, operasyon sonucunu korumak amacıyla yaşam tarzlarına diyet ve egzersizi eklemelidirler.

Lazer Liposuction çok tehlikeli bir operasyon mudur, operasyon sonrası ölüm ve yağ embolisi oranı sık mıdır?

Liposuction operasyonu Dünya Plastik Cerrahi Derneği (ISAPS) 2015 istatistiklerine göre dünyada en sık yapılan operasyondur. Ek sistemik hastalığı olmayan, sağlıklı bir hastanın uygun şartlarda, deneyimli bir plastik cerrah tarafından yapılan bir liposuction operasyonundan sonra, komplikasyon gelişme riski, bir vatandaşın Türkiye’de trafik kazası geçirme riskinden çok daha düşüktür.

Lazer Liposuction (liposakşın) hakkında sık sorulan sorulara buradan ulaşabilirsiniz.