Lipoliz

İnsan vücudunun bazı bölgeleri yağ depolanmasına karşı daha elverişlidir. Yeterli ve dengeli bir beslenme programı ve düzenli egzersizle vücut dokularında biriken yağları genel olarak eritmek mümkündür. Ancak bazı inatçı yağ kitleleri nedeniyle bölgesel kilolardan kurtulmak çok zor olabilir. İnatçı yağlanmadan kurtulmak için iğneli lipoliz, lazer lipoliz, soğuk lipoliz, liposuction gibi bölgesel zayıflama yöntemleri kullanılabilir. Bu zayıflama yöntemleri inatçı yağ hücrelerinin parçalanarak, büzüştürülerek ya da eritilerek o bölgeden uzaklaştırılmasını amaçlar.

Lipoliz Nedir

Etkili bir bölgesel zayıflama yöntemlerinden biri olan uygulama, 1995 yılında Brezilyalı bir doktor olan Patricia Rittes tarafından geliştirilmiştir. Ameliyata ihtiyaç duyulmaksızın vücut ve yüz bölgesinde biriken yağlardan kurtulmayı sağlayan yöntemde soya lesitininden elde edilen fosfatidil kolin adı verilen bir madde kullanılır.

Fosfotidil kolin insan vücudunda sentezlenen ve yağ metabolizmasında önemli rol oynayan bir maddedir. Karaciğer yağlanması, embolik durumlar gibi tıbbın diğer alanlarında da kullanılan fosfotidil kolin, kan akışını arttıran ve dokuyu canlandıran ajanlar ile birlikte yağlanmanın yüksek olduğu bölgeye uygulanır. Ucu son derece ince olan lipoliz iğnesi kullanılarak yağ fazlalığı olan bölgelere fosfotidil kolin ve yardımcı ajanlar enjekte edilir. Bu maddeler yağ hücrelerinin zar geçirgenliklerini artırarak yağların parçalanmasını ve vücuttan atılmasını sağlar. Yağ yıkımını arttırmak amacıyla yapılan iğneli lipoliz, mezoterapi tabancası ya da el ile doğrudan yağ dokusu içine iğnelerin 2 cm aralıklarla enjekte edilmesi işlemi olarak tanımlanabilir.

Lazer Lipoliz Nedir?

Son yılların en etkili vücut şekillendirme yöntemlerinden biri olan lazer lipoliz, yağ dokusunun yoğun olduğu bölgelere uygulanır. Yağ hücresinin zarına doğrudan uygulanan diod lazer ışığı hücre zarını parçalar ve yağların dışarıya atılmasını sağlar. Bu işlem sırasında zamanla elastik özelliğini kaybeden bağ dokusu ve kollajen de parçalanır. Parçalanan bağ doku ve kollajenin yerine daha esnek ve daha canlı yeni hücreler oluşur.

Bölgesel yağlanma ve cilt gevşekliği tedavisine yenilikçi bir bakış aşısı getiren lazer lipoliz, aynı zamanda koltuk altına da uygulanarak aşırı terlemenin önüne geçilmesine yardımcı olur. Yağ hücrelerinin kalıcı olarak azaltılmasını sağlayan 3D lazer lipoliz, cildin sıkılaşmasını sağlar ve selülitleri önler. 3 ayrı lazer kullanılarak uygulanan 3D lazer lipoliz, ciltteki fibröz bantları kırar ve pürüzleri ortadan kaldırır. Uygulama için öncelikli olarak yağlanmanın fazla olduğu bölge işaretlenir ve lazer ışınının ısı etkisini azaltmak amacıyla uyuşturulur. İşlem yapılacak bölgeye 1-2mm’lik kesi açılarak lazer ışınlarının atılacağı 1mm çapında kanül yerleştirilir. Bu kanül aracılığı ile yağ hücrelerinin zarları patlatılır ve vücuttan dışarı atılır.

Lipoliz Kimler İçin Uygundur?

İşlem, 18-75 yaş aralığına sahip sağlıklı tüm insanlara uygulanabilir. Özellikle kalıcı ve bölgesel yağların ortadan kaldırılmasına yönelik bir işlem olduğundan dolayı kilo vermeyi sağlamaz. Örneğin 15-30 kilogram gibi kilo fazlalığı olanlar için uygun bir yöntem değildir. Yöntemin uygulanabilmesi için öncelikle bireylerin kilo vermeleri önerilir. Özellikle bel, kalça, karın, kol gibi bölgesel yağlanma ve selülit, çene altı genişlemesi ya da göz torbaları olanlar için uygun bir tedavi yöntemidir.

 

Ancak;

  • Hamile
  • İlaç Alerjisi Olan
  • Enfeksiyon hastalarının
  • Böbrek Hastalarının
  • Karaciğer hasarı olanların
  • Hemofili hastalarının
  • Kanser hastalarının
  • İskemik atak hikâyesine sahip olan bireylerin
  • Felç geçirmiş bireylerin
  • İleri kalp hastalarının
  • İnsüline bağımlı şeker hastalarının iğneli lipoliz, lazer lipoliz ve soğuk lipoliz gibi tedavi yöntemlerini uygulamaları önerilmez.
Soğuk Lipoliz Nedir?

Vücut şekillendirme çeşitleri arasında dikkat çeken bir yöntem olan soğuk lipoliz, yağ hücrelerinin dondurularak parçalanmasını sağlar. Düzenli egzersiz ve diyet yapılmasına rağmen yok olmayan dirençli yağ depolarının eritilmesine yardımcı olur. Yağ hücreleri soğuğa maruz kaldığında apopitoz denilen ve soğuk kaynaklı panikülit olarak tanımlanan programlanmış hücre ölümü ile karşı karşıya kalır.

Yağ hücrelerinin bu özelliği baz alınarak keşfedilen bu yöntem sayesinde vücudun direnç gösteren alt karın, mide, basen, sırt, bacak ve bel bölgesi yağlanmalarının önüne geçilebilir. Uygulandığı bölgedeki yağ hücrelerinin kristalize olmasını sağlayan bu yöntemin en iyi avantajı, tüm yağ hücrelerini etkilemesi ve böylece incelmenin orantılı olmasıdır. Soğuk lipoliz için önce işlemin yapılacağı bölgeye düşük sıcaklığa sahip vakum işlevli el aparatıyla masaj yapılır.

Yağ hücrelerinin normal vücut sıcaklığına uyum sağlamasına yardımcı olan bu işlemden donra bölge 45 dereceye kadar ısıtılır ve daha sonra hızla -10 dereceye soğutulur. Bu sıcaklıkta yaklaşık 1 saat bekletildikten sonra yağ hücrelerinin apopitozis sürecine girmesi sağlanır. Yağ hücreleri küçülür ve zarları parçalanarak dışarı atılır. Bu soğutma işlemi sırasında etraftaki dokunun da sıkılaştığı gözlenir. Soğuk lipoliz fiyatları işlemin yapılacağı bölgeye göre farklılık gösterir.

Lipoliz Hangi Bölgelere Uygulanmalıdır?

İşlem yağlanmaya bağlı olarak gelişen vücut şekil bozuklukları, selülit, göz etrafındaki yağlanma, gözaltı torbaları ve lipom gibi sorunlar için yaygın olarak kullanılır. Aynı zamanda cerrahi müdahalelerle alınan vücut yağlarından sonra oluşan şekil bozukluklarının tedavisinde lipoliz yöntemine başvurulur.

Sırt yağ birikintilerinde ve özellikle selülitten dolayı oluşan portakal kabuğu pürüzlerinde oldukça etkili olan yöntem, basen, alt karın, bel, mide gibi yağlanmanın yaygın olarak görüldüğü vücut bölgeleri ve bunlara ek olarak kol ve bacakların iç bölgeleri, çene altı ve yüz de görülen yağlanmanın yok edilmesini de sağlar. Ciltteki kolajen üretiminin de artmasını destekleyen yöntem, cildin gerginliğini arttırarak genç görünmesini sağlar.

Lipoliz Kalıcı Bir İşlem Midir?

İşlem ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de kalıcı olup olmadığıdır. Yöntemin uygulandığı bölgedeki yağ hücreleri tamamen yok edilir. Ancak işlem yapıldıktan sonra hastanın düzenli olarak spor yapması ve beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Aksi takdirde işlemin yapıldığı bölgede kalan yağ hücreleri hacimsel olarak büyüyebilir.

Genel olarak tek seans olarak yapılan işlem, yağ dokusunun hacmine ya da cildin sahip olduğu elastiklik düzeyine göre daha fazla seans uygulanabilir. Yağ dokusu fazla ise 3 ay ara ile seanslar tekrarlanabilir. Lipoliz fiyatları uygulanan bölgeye göre farklılık gösterir. İşlemin uygulandığı alanın büyüklüğü lipoliz fiyatları farklılıklarının ana nedenidir. Uygulanan seans sayısı, kullanılan ilacın miktarı yağ kitlesi ile doğru orantılıdır.

Lazer Lipolizin Lazer Liposuctiondan Farkı Nedir?

Liposuction ve lipoliz temelde birlikte uygulanır. Kilo açısından problemi olmayan bireylerin yağ depolanma alanlarının orantısız oluşu ya da cilt elastikiyetinden şikayetçi olması nedeniyle yapılan her iki işlem de bir zayıflama ameliyatı değildir. Kol ve bacak estetiği, göğüs küçültme ameliyatları ve karın germe operasyonlarından sonra da her iki işleme gerek duyulabilir.

Liposuction işleminde sorunlu bölgeye sıvı verilir ve negatif basın uygulanarak yağlar çekilir. Hastaya narkoz verilerek yapılan işlemden sonra hasta 3-4 gün toparlanma süresine ihtiyaç duyar. Uygulamanın ardından işlemin yapıldığı bölgede morluklara rastlanabilir. 10-15 günlük bir evreden sonra hastanın yaklaşık 4-6 hafta korse giymesi önemlidir.

Liposuction işleminde yağ dokularının tamamı dışarıya vakum yöntemiyle çıkartılır. Ancak lazer lipoliz işleminde yağ dokuları lazer ışınları ile eritilir. Eriyen yağlar idrar ile yani vücudun kendi doğal mekanizmasıyla dışarı atılır. Lazer işleminden sonra hastanın kendine gelme süresi çok daha kısadır.

Liposuction ve lipoliz arasındaki farkı öğrenmek için liposuction sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.