Bu toksin, bir bakteriden elde edilir. Sanılanın aksine herhangi bir hayvan zehiri değildir. Kasların reseptör dediğimiz beyinden gelen uyarıları algıladıkları giriş yerlerine yerleşerek kasların kasılmasını engeller.
Botulinum Toksin uygulamasının etkisi kullanılan ilacın miktarına bağlıdır. Az doz kullanılırsa, kasları yavaşlatır. Daha fazla miktarlarda ise kası tamamen hareketsiz hale getirebilir. Yani, etki doz bağımlıdır.
Botulinum Toksin tamamen bölgesel etkilidir. Yaklaşık 1 santim çapında etki eder. Daha uzak bölgelere ve sistemik dolaşıma gitmez.
Yaklaşık 20-25 yıldır estetik uygulamalarda kullanılan Botulinum Toksin Tip A, üst yüz dediğimiz kaş arası, alın ve göz kenarlarında mimik çizgileri oluşmuş ya da mimik hareketleri sırasında aşırı çizgilenmeleri oluşan, 20 yaşın üzerindeki hastalara uygulanabilir. Koltuk altında, el ve ayak içinde aşırı terleme problemi olan hastalarda da uygulanabilir.
Hamilelere, emziren annelere ve Muskuler Distrofi dediğimiz ağır kas hastalığı olanlara yapılması uygun değilidir. Herhangi bir ek sağlık probleminiz veya kullandığınız bir ilaç varsa, mutlaka uygulama öncesi doktorunuzla paylaşınız.
Kaş arasındaki dikey çizgilenmeler, alın bölgesindeki yatay çizgiler, göz kenarındaki çizgiler Botulinum Toksin’in en sık uygulandığı bölgelerdir. Bunun dışında; burun kenarındaki mimik çizgileri, dudak üzerindeki barkod çizgileri, boyun bantları, gülme sırasında diş etleri çok gözüken hastalarda diş eti görünürlüğünü azaltmak için, çiğneme kasları aşırı gelişmiş, uykuda dişlerini sıkan hastaların çiğneme kaslarına, aşırı terleme şikayeti olan hastalarda koltuk altı , el içi ve ayak tabanı bölgesine kontrollü dozlarda uygulama yapılabilir. Ama unutmamak gerekir ki Botulinum toksin uygulamasının hala sadece kaş arası ve göz kenarlarında uygulanabilirliğinin FDA onayı vardır. Bu yüzden diğer bölgelere uygulamalar büyük bir tecrübe ve dikkat ister.
Uygulamadan sonra ortalama 4-7 gün içinde etki göstermeye başlar. Yine de yapılan çalışmalar göstermiştir ki tam etkiyi görmek için ortalama 10-15 gün beklemek gerekir.
En tartışmalı olan konu etki süresidir. Botulinum Toksin etki süresini etkileyen birçok faktör içinde en önemlileri; hastanın yaşı, uygulama dozu, hastaya kaçıncı uygulama olduğu ve ilacın saklama koşullarının tam olmasıdır.
BotulinumToksin’in etki süresi normalde 4 aydır. Genelde biz hekimler hastalarımıza -hastaya göre değişmek şartıyla- 4-6 ay deriz. Üçüncü aydan sonra hareketler başlar. Sonra yavaş yavaş etki tamamen kaybolur. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, ilk uygulamada etki süresi daha kısa iken aynı hastaya üçüncü uygulama sonucunda ilacın etki süresinin uzadığı gösterilmiştir. Yine 65 yaş üzeri hastalarda ilacın etki süresinin ve etkisinin azaldığı gösterilmiştir. Terleme tedavisinde ise ilaç etkisi 6 aydan daha uzun sürebilir.
Uygulama kas içine yapıldığı için geçici bir şişlik oluşur. Bu şişlik yaklaşık 10-15 dakika içinde geçer. Şayet uygulama sırasında damar hasarlanırsa, uygulama bölgesinde kanama ve morarma oluşabilir. Uygulama sonrasında (özellikle ilk 24 saat) başınızı çok öne eğecek hareketlerden, yüzüstü yatmaktan ve hamam, sauna gibi çok sıcak yerlerden kaçınılması gerekir. Uygulama yerlerine masaj ve kas egzersizleri bazı hekimlerce önerilir, bazılarıncaysa önerilmez. Botulinum Toksin’in en çok korkulan yan etkisi Ptozis dediğimiz, göz kapağında yaşanan düşmedir. Göz kapağında düşüklük problemi genelde yanlış bir noktaya veya yüksek dozda Botulinum Toksin uygulamalarından sonra görülür. Bu durum kalıcı değildir ve zamanla düzelir.