Botoks ile Kırışıklıklara Son

Botulinum toxin kelime öbeğinin kısaltılmışı olan botoksun özü bir bakteridir ve kendisi de bir proteindir. Bu proteinin tıpta kullanımı oldukça yaygın olmasına karşın 2002 yılından itibaren kozmetik alanında kullanılmaya başlanmıştır. Kırışıklıkları giderme ve aşırı terlemeyi önleme amacıyla uygulanan botoks, hamileler ve emziren kadınlar hariç uygun olan her bireye uygulanabilir.

Botoks Nedir?

Yüzdeki kırışıklıkları ve ince çizgileri yok eden ameliyatsız bir işlemdir. Clostridium Botulinum isimli bakteriden üretilir. Laboratuvar ortamında sentetik olarak üretilen bir ekzotoksindir. Estetik ameliyatı olmak istemeyen bireylerin ilk tercihlerinden olan botoks, son dönemin gözde güzellik uygulamalarından birisidir.

Botoks Nasıl Yapılır?

Acısız ve ameliyatsız uygulama öncesinde; bölgeye lokal anestezik krem sürülür ve ardından temizlenir. Temizlenme işleminden sonra önceden seyreltilmiş botulinum toksini ince uçlu iğneler yardımıyla nöromusküler dokuya enjekte edilir. Kısa süren işlem; terlemeyi önlemek, alın çizgisi ve kaz ayağı yok etmek, kaş kaldırmak, dudak büyütmek gibi uygulamalar için kullanılabilir.

Botoks uygulamasından sonra hasta herhangi bir acı, ağrı hissetmez ve normal yaşamına devam edebilir. İşlemin yapıldığı gün saunaya, kuaföre, spora gidilmemesi önerilirken 3 gün boyunca havuza veya denize girilmemelidir. Yüz bölgesine işlem yapıldıysa uyku pozisyonuna dikkat edilmeli ve yüzüstü yatılmamalıdır.

Botoks Ne Kadar Sürer ve Nasıl Etki Eder?

Bu işlem yaklaşık 15 dakika sürer. Botulinum toksininin etki süresi ise 24-72 saat arasında değişir. Çok nadir de olsa etki etmesi 5 veya 7 gün sürebilir.

Uygulamanın etki etmesi ise sinir uçlarında iletimi sağlayan nörotransmitter maddelerin salınımını durdurmasıyla gerçekleşir. Sinirler ile birlikte onların etki ettiği ter bezleri veya kaslar arasındaki iletimi geçici olarak durdurur. Geçici olarak durdurduğu için işlemin belli periyotlarla tekrarlanması gerekir. Botoks işlemi sadece enjekte edildiği bölgede etkisini gösterdiği için başka herhangi bir kasa etki etmez.

Botoks Nerelere Uygulanır?

Bu yüzün üst bölümlerinde daha sık uygulanan ve gayet iyi sonuçlar veren bir uygulamadır. Kaş arası, alın, göz çevresi, boyun, dekolte, alt yüz gibi bölümlerde de kullanılır. Yüzün üst bölümünde; burun kenarlarında çizgilerin yok edilmesi, göz çevresinin gerdirilmesi, kaz ayaklarının giderilmesi, kaş çatınca oluşan çizgilerin azaltılması, şakakların gerdirilmesi, kaşların kaldırılması ve alın çizgisinin yok edilmesi gibi genellikle kırışıklıklara yönelik uygulamalarda faydalanılır.

Yüzün orta ve alt bölümlerinde ise; dudak ve burun arasındaki çizgilerin giderilmesi, çene ve boyun kenarlarının belirginleştirilmesi, keskin çenelerde çenenin yumuşatılması, yüz ovalinin toparlanması, dış dudak kenarlarının yukarı doğru çekilmesi gibi uygulamalar için botoks kullanılır. Aynı zamanda; boyun cildinin gerginliğini sağlamak ve dekolte bölgesinde cilde ışıltı ve gerginlik katmak amacıyla da kullanılabiliyor.

Popüler Botoks Uygulamaları Nelerdir?

Birden fazla uygulama bulunur ve her birinin etkisi birbirinden farklıdır. Terleme botoksu; aşırı terlemesi olan hastalarda 6 ay boyunca etkili olan ve ter bezlerinin çalışmasını kısmen yavaşlatan bir uygulamadır. Daha canlı bir cilde kavuşmanızı hedefleyen mezobotoks; hyalüronik asit, somon DNA gibi mezoterapi ürünleri ile az miktarda botulinum toksini karıştırarak uygulanır. Ciltte yenilenmeyi uyaran mezobotoks, ince kırışıklıkları da yok eder. Sanatçı botoksu ise; kırışıklıklarla birlikte mimikleri de azaltan bir uygulamadır. Migreni tedavi etmeyi amaçlayan uygulamada ise migrenin tetik noktalarına uygulanır. Uygulama sonrası hastaların atak şiddetlerinin ve sıklığının azaldığı gözlenmiştir.

Çiğneme kası olarak bilinen masseter kasını hedef alan maseter uygulaması kilolu yüze sahip insanlar için idealdir. Çene hattının belirgin olması için uygulanan işlem çene küçültme ameliyatından daha ağrısızdır ve doğal bir görünüm sunar. Masseter botoksu sayesinde daha dar görünen bir yüze ve daha küçük bir çene çizgisine sahip olabilirsiniz.

Yüzün doğal ifadesini koruyan ve sadece cilt kırışıklıklarını tedavi eden baby botoks; ciltteki çizgileri yok etmesine karşılık kasların hareket yeteneğini kısıtlamaz. Böylece doğal ve hassas sonuçlar elde edilir.

Botoks Öncesi ve Sonrası Farklar Nasıldır?

İşinin ehli tarafından yapılan düzenli uygulamalar, oluşacak kırışıklıkların önüne geçer. Oldukça doğal duran bir görüntüye ve kırışıklıklardan arınmış bir yüze sahip olursunuz. Sonuçların ortaya çıkması zaman alsa da cilt yenilenmeye başlarken ferah bir görünümün tadını çıkarırsınız.

Botoksun Etki Süresi Ne Kadardır?

Uygulamanın etkisi yapıldığı alana ve kişiye bağlı olarak değişse de 3-5 ay arasında değişir. Bu süre nadiren 6 aya kadar uzayabilir. İlk 3 aydan sonra kademeli olarak etkisi azalır. Doktorunuzla konuşarak belli periyotlar halinde uygulamayı yeniden yaptırmanız gerekir. Bu konuda bir uzmandan destek almazsanız olumsuz durumlarla karşılaşabilirsiniz. Çünkü kullanılan ürünler doğru kullanılmadıkları takdirde oldukça zarar verici olabilirler. Botoks konusunda güvenilir bir kaynaktan detaylı bilgi alabilmek için Op. Dr. Alpaslan Topçu ile iletişime geçebilir, tüm sorularınızı işinin ehli bir uzmana sorabilirsiniz.